22 Eylül 2014 Pazartesi

8.İSTANBUL SAHAF FESTİVALİ



İstanbul'da 7 Ekime kadar sürecek muhteşem bir etkinlik var. Geçen senelerde de paylaşmıştım ama her sene hatırlatmakta fayda var mutlaka gidin ve huzur içinde birkaç saat geçirin.









Odakulenin önüne yukarıdaki dev afişleri yerleştirmişler ama gene de bilmeyenler için fuar yerini bulmak kolay olmuyor. Aslında ilk yıllarında Gezi Parkında kuruluyordu ama amcamlar artık bu parkta iki kişiden fazla insanın beraber gezmesinden korktukları için üç senedir Odakulanin arkasında kuruluyor.






Özellikle bu sene fiyatlar çok düşük. Üzülmemek elde değil. Bir liraya, üç liraya binlerce kitap var ve galiba gözüken kalabalık pek alıcı gibi görünmüyor.




Bir esnafın dediği gibi gazetenin bir lira olduğu bir ülkede üç yüz sayfa kitaplar şartlar ne olursa olsun iki lira olmamalı. Bu da herhalde ülkemizde ne kadar az kitap okunduğunun bir göstergesi.





Bir dikkatimi çeken diğer konu yabancı kitapların da çok ucuz olduğu. Ve de çeşitliliğinin çokluğu.





Aslında eski bir kitabı okumak yenisini okumaktan daha anlamlı. Düşünsenize o sararan yapraklarda nasıl bir yaşanmışlık var, bir ruh barındırıyor ve kokusu bile daha değişik.






Özel bir ilgi alanınız varsa bu konuda da birçok kitap bulabilirsiniz. Yukarıda böyle bir stand.






Etraf kalabalık gözüküyor ama çoğu esnaf yukarıda görüldüğü gibi boş boş oturuyor bu da insanı üzüyor. İlginç bir durumda neredeyse Türkler kadar yabancı insan olması. Hatta ellerinde listeler var kitap arıyorlar. Orada şöyle düşündüm. Acaba yabancı ülkeye giden bir Türk vatandaşı böyle bir etkinlikte saatler harcar mı? Hiç zannetmiyorum.







Pikaplar tekrar moda oluyor galiba. Her yer plak doluydu. Fiyatları da öyle ucuz falan değil. Bir de plak ikinci el almak bana göre çok riskli, bir çizik olsa bir işe yaramaz. Gerçi pikap meraklıları böyle cızırtılı dinlemeyi daha çok seviyorlar galiba. :))






Eski kitapların yanı sıra eski gazeteler, dergiler, kartpostallar, paralar, pullar, Teksas, Tommikslerin ilk sayılarına kadar çok geniş bir yelpazede istediğiniz her şeye ulaşmanız mümkün.













Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız mutlaka gidin ve o güzellikle içinde gezinin. Vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.








Ayrıca yemek yenecek, çay, kahve içilecek alanlar da var. Yeri Galatasaray Lisesini Tünel'e doğru geçince sağda Odakuleden giriyorsunuz, TRT binasının yanı.

28 yorum:

  1. Çok güzel bir post hazırlamışsınız. Teşekkür ederim. Sahaflar ve eski kitaplar konusunda yazdıklarınıza katılıyorum. Kızım yeni İstanbul'dan geldi. Tanesi 2 liraya 22 tane yabancı kitap almış. Üsküdar'da bir sahaftan ama bu festival dahilinde olmayan bir sahafmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahaflar galiba gün geçtikçe çoğalıyor. Beyoğlu'nda her pasajda mutlaka var bir tane en azından. O 22 kitabın asıl ederi ne kadardır kimbilir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Tam benlik bir yer, burada bu tür etkinlikler olmuyor cünkü insanlar ellerinde birikmis olan kitaplari okullara ya da kütüphanelere bagisliyorlar ya da kimselere vermiyorlar...
    Ben de eski kitaplari severim, cünkü bazi kitaplarin basimi yapilmiyor, kütüphanemde olmasini istedigim birkac kitap var, simdi orda olsaydim altini - üstünü getirmistim.
    Güzel paylasiminiz icin tsk. ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene de yazmıştım eski aile fotografları var kimlerinse ölünce demek ki fotograflar bile satıldı sahaflara. Aslında çok acı tabii. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  3. Bu ilanı dün görmüştüm ama detaylarını öğrenememiştim, yazınız bu konuda çok yararlı oldu.Umarım bitmeden yetişebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok var aslında. Gitmenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. fena halde gidesim var , bakalım müsait zaman kolluyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gitmen gerek bence de. Daha çok var kapanmasına zaman bulabilirsin. Teşekkür yorum için.

      Sil
  5. Kitap okumayı "boş zamanlarında ne yaparsın?" sorusuna cevap olarak veren bir milletin, sahaf etkinliğini hınca hınç doldurması maalesef zor görünüyor İlhan Bey. Yazınız çok hoşuma gitti, teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim salonumdaki kitaplığı eleştiren birçok tanıdığım var. Kolilere koy kaldır falan diyorlar. Bu insanların sahaf festivaline gitmesinin bekleyemeyiz tabii ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Çok güzel bir etkinlik.. Evlilik hazırlıklarından fırsat bulabilirsem kaçacağım. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluklar diliyorum size.Gene de fırsat yaratmaya çalışın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Ne güzel :) insan zamanın nasıl geçtiğini anlamaz o kadar kitabın içinde. Eski kitaplarla ilgili sizinle aynı düşünceleri paylaşıyorum. Eski kitapların o kokusu, yaşanmışlıkları anlatıyor sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle oluyor. Ne zamanı ne de yorgunluğu anlıyor insan. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. MERHABALAR
    NE İYİ OLDU HATIRLATTIĞINIZ EN KISA ZAMANDA GİTMEK İSTERİM
    PİKAPLAR VE TOMMİKS TEKSASLAR BENİ ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜ
    BİRAZ ERKEK FATMA DURUMU VARDI BENDE GALİBA ABİMLERE NE ÇOK YALVARIRDIM O ÇİZGİ ROMANLARI OKUMAK İÇİN
    HEY GİDİ GÜNLER HEY
    BENCE O HAVAYI SOLUMAK BİLE ÇOK GÜZEL
    TEKRAR TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka gidin o zaman. Evet çizgi romanların bütün eski sayıları var. Ama en pahalı da onlar nedense. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. heeeey ne güzel benim 2 oldu gidişim. daha da gitcem tabii. her gidişimde 3-4 saat geziyom valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan gerçekten gidince bırakıp çıkamıyor. Teşekkür deep.

      Sil
  10. Merhaba,
    ne güzel bir paylaşım olmuş. Ülkemizde okuma oranı yüksek olsaydı akla sığmayacak olaylar yaşanabilir miydi? Kitap okumak , kokusunu duymak, ellemek ve yazarla beraber serüvenlerde dolaşmak, olayları yeniden yaşamak, acıyı paylaşmak, sevince ortak olmak bundan daha güzel ne olabilir. Aslında bu sevgiyi tatmayanların yaşamda biraz eksik kaldıklarını düşünüyorum.
    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorumlamışsınız. Bir eski kitabı insan eline alınca o kokuyu hissedince ne kadar çok şey geçiyor aklından. Teşekkürler bu güzel yorum için.

      Sil
  11. Sahaflar ne güzel, değil mi İlhan Bey? Bir sürü bambaşka kitap... Bu arada ben de beklerim, epeydir eksiksiniz fark ettim. :)

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar çok güzel bir paylaşım olmuş, teşekkür ederiz. Blogları gezmeyi bu yüzden çok seviyorum, gidemeseniz bile, bunu yaşayan insanlardan öğrenebibliyorsunuz. Keşke kaçırmasaymışız:S Fiyatlar oldukça uygunmuş, herşeyden önemlisi güzel bir ortam oluşturmuşlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi bloklardan ne çok şey öğreniyoruz. Sahaf festivali çok güzeldi gerçekten keşke gitme fırsatınız olsaydı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. :( merhaba.. ;) herşey yolundadır umarım.. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laptopum bozuldu ara vermek zorunda kaldım. Telefondan da blog yazmayı beceremiyorum :). Teşekkür ederim duyarlılığınıza daha bir süre de böyle olacak sanırım.

      Sil