27 Şubat 2014 Perşembe

SADBERK HANIM MÜZESİ




Bugünden itibaren İstanbul'un müzeleri, Boğaz'daki tarihi yalıları gezdiğim ve bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. İlk olarak Sarıyer'deki Sadberk Hanım müzesi. İçeride fotograf çekmek yasak onun için detay fotograflar yok. Sadberk Hanım Müzesi 1980 yılnda Vehbi Koç Vakfı tarafından kurulmuş. Azaryanlar Yalısı ve yanındaki başka bir yalıyla beraber iki ahşap yapıdan oluşuyor.







Müze koleksiyonunda bulunan eserlerin büyük bölümünü, Vehbi Koç'un eşi Sadberk Hanım'ın yaşamı boyu topladığı etnografik eserlerle, Vehbi Koç Vakfı tarafından 1981 yılında satın alınan Hüseyin Kocabaş koleksiyonunda yer alan arkeolojik eserler oluşturmaktadır.
Birinci katta Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Bu eserler madeni eserler, tuğralı gümüş eserler, şamdanlar, tombak ve pirinç eserler, kılıç, ok, miğfer, hokkalar, yazı takımları,  değerli taşlarla süslü kemer tokaları, altın baş süslemeleri, mücevherli aksesuarlar, İznik, Kütahya çini ve seramikleri. Bu katta ayrıca Timur ve Anadolu Selçuklu dönemine ait bazı eserler de var.




İkinci katta ise ; işlemeli entariler, bindallılar, gelinlikler, peşkirler, hamam takımları, para ve saat keseleri, iğne oyaları sergilenen eserlerden bazıları. Ayrıca bu katta yer alan Sünnet Odası ve Lohusa Odası anlamına uygun,dönemi yansıtan etnografik eşya ve aksesuarlarla döşenmiş. Benim burada bir şey dikkatimi çekti. Sergilenen elbiseler, gelinlikler, padişah hamınlarına ait elbiseler hepsi çok uzun. Sanki Osmanlı'larda hanımlar çok uzun boylu gibi bir izlenim bırakıyor. :))))

İkinci bina 1988 yılında hizmete açılmış. Üç kattan oluşan bu binada ise arkeolojik eserler sergilenmekte. Neolitik Devirden başlayarak Bizans Çağı sonuna kadar  uzanan zamanlara ait arkeolojik eserlerin kronolojik sıraya göre sergilendiği bu bölüm, küçük bir Anadolu Uygarlıkları Müzesi görünümünde.






Sergilenen eserler; Neolitik, Kalkolitik, Bronz ve demir Çağlar ile Hitit, Frig, Urartu, Lidya, Miken, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Çağlarına ait pişmiş toprak, taş, maden ve camdan yapılmış çeşitli eserlerden oluşmaktadır. Ayrıca tanrıça heykelcikleri, çivi yazılı tabletler, gaga ağızlı testiler, pişmiş toprak kandil ve vazolar, İskender sikkeleri, Urfa mozaiği, altın ve gümüş takılar müzede bulunan önemli eserlerin bazıları.






 Müzenin arka bahçesinden bir görünüm.






Başka bir görünüm. İleride yığılı olarak amforaları görüyorsunuz.








Bu da bahçede dev bir manolya ağacı. O da tarihi herhalde. Müze bir tek çarşamba günleri kapalı. Müze kart plus geçerli.  Müzeye giriş 7 tl.Eminönü'nden, Beşiktaş'tan yapılan Boğaz turlarında inip sonra gene aynı biletle yolunuza devam edebiliyorsunuz. Ayrıca güzel bir havada Sarıyer görülmeye değer bir yer. Deniz kenarında oturup çayınızı, kahvenizi içebilir veya sahildeki şirin balıkçı lokantalarında demlenebilirsiniz. Dönerken de taze balığınızı alabilirsiniz. Hem de şehrin kalabalığından uzak güzel bir gün geçirirsiniz.

20 yorum:

  1. Ben üye miydim hatırlamıyorum ama gadget hatalı. Düzetebilirsem üye girişi yapabilirim:) Resim çekimi yasak olduğu için tabii ki resim yok:) Ama yolu gösterdin sağol:)) Şimdi boğaz turlarına bindiğim gibi alırım soluğu oralarda. Acaba gerçekten Osmanlı kadınları uzun boylu muymuş? Merak ettim şimdi var mı acaba bir istatistik? :)) Kardeşim ayaklarına sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yaşasın Nilgün geldi. :)) Evet festiganda da hatalı diyordu, Tunca düzeltti şimdi de burada. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Vehbi Koç'u eleştirebiliriz tabii ama Boğaz'da en güzel yalıyı satın al ve müze yap süper bir iş. Bilal'in kulakları çınlasın. Çok teşekkür bu bloğa da geldiğin ve yorumun için.

    YanıtlaSil
  3. Sariyerli olarak Sariyer e buyrun diyorsun sanirim :)) belki yolum duser bir gun.Eski eserlere bakmak incelemek ne kadar guzel, resim yasak desende caktirmadan cekmissin galiba:)), ne yuce insanlarimiz var boyle guzelim yalilarini insanina, halkina hizmete acan:)) yanliz ben bilet isini anlamadim ama gidersem ogrenirim onuda:)) sagolasin cok guzel paylasimin icin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok çekmedim içeride onlar bahçede çektiklerim. Bilet giriş 7 tl. kişi başı. Müze kart plus a indirimli o da 5 tl. zaten. :)) Teşekkür yorum ve ziyaret için.

      Sil
  4. İlhan Bey güzel bir tanıtım olmuş. Teşekkürler.
    Askeri müzeyi gezdiniz mi? orası da çok güzel. Hepimizin gezmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Askeri müzeyi çok eskiden gezmiştim. Notlarım arasına aldı teşekkür ederim.

      Sil
  5. Buranın hep önünden geçerim ama bir türlü gitmek nasip olmadı.Anlatımınızdan sonra en kısa zamanda gitmek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz önünden geçmişsiniz ben orada oturuyorum ve yeni gezdim.:(( Mutlaka gezin çok önemli eserler var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Defne doğmadan önce her haftasonu eşimle İstanbul'un bir yerini gezerdik, ya müze ya sergi. Ve fark ettik ki yaşadığımız şehrin hakkını vermiyormuşuz. Sadberk Hanım müzesini yıllar evvel gezmiştim, hakikaten görülmeye değer eserler var, üstelik deniz kenarında olması da avantaj çıkışta güzel bir yürüyüş yapılabilir. Paylaşımlarınızı merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'a gelen yabancı turistler bu şehri birçoğumuzdan daha iyi biliyordur. :(( Gezilecek, görülecek o kadar çok yer var ki. Bakalım bundan sonra gezmeye ve paylaşmaya çalışacağım. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  7. Sadberk Hanima Allahtan Rahmet diliyorum....Ne güzel topladigi eserleri halka acik olarak paylasmasi.Öyle insanlar var ki tarihi eserleri degil paylasmak,gizleyip saklayip tekrar para karsiligi satmalari orda kalsin birde yurtdisina kacakciligini yapiyorlar....Paylasiminiz icin tsk.ediyorum.Insallah birgün gercegini gezme firsatini da bulurum.Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle sevgiyle ve dostca kalin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ışık içinde yatsın. Ne kadar zengin olursa olsun yaptığı büyük bir fedakarlık. Ayrıca ne zenginler tanıdık son zamanlarda paraları nasıl sakladıklarını da gördük. :)) Fırsatınız olursa mutlaka gezin. Teşekkür ederim özellikle bu blogdaki yorumunuza.

      Sil
  8. Müze ve tarihi eserlere meraklı olarak, defalarca semtinden geçtiğim ama görmediğim mekanı gezmiş kadar oldum. Birçok tarihi eserimizin yurt dışına kaçırıldığını düşünerek,
    iyi korunduğunu ummak isterim. Bu güzel paylaşım için teşekkür eder, iyi bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey bir daha yolunuz düşerse mutlaka gezmenizi öneririm. İyi korunuyorlar bence burada bir şey olmaz. Ben teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Kimse gelmesede ben gelirim ilhan bey geç de olsa gelirim, hele böyle müze, saray, tarihi mekan, cami, kervansaray, sübyanevleri vs..tanıtımları kitap tanıtımından bile iyi.. Kaleminize sağlık..Gecikirsem gelip okumakta yoğunluğuma verin.Ama mutlaka gelirim. Aylar geçse bile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok şey var ki İstanbul'da. Bundan sonra sırf kitapla sınırlı kalmak istemiyorum. Buraya da ziyaretinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  10. yine çok güzel bir anlatım olmuş , emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Julide hanım ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  11. Betimlemeler, fotoğrafların yoksunluğunu aratmadı.

    YanıtlaSil