19 Kasım 2013 Salı

OĞULLAR VE RENCİDE RUHLAR - ALPER CANIGÜZ




Kitap fuarına giderken polisiye romanlara ilgimi bilen Tunca mutlaka Alper Canıgüz kitapları almamı, okumaya da Oğullar ve Rencide Ruhlar romanından başlamamı söylemişti. Ben de yazarın hem bu kitabını, hem de Gizli Ajans adlı kitabını aldım. Bir solukda okudum. Herhalde artık bütün kitapları alınacak bu yazarın. Eğer polisiye seviyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum çok değişik. Polisiye, mizah ve fantastik olaylar iç içe.









Roman 5 yaş ve olgunluk arası gel gitlerle devam ediyor.Zaman zaman güldüren, içinde güzel mesajlar içeren, polisiye bir hikaye. Yalnız tanrısal sohbet yapılan son bölüm insanı biraz afallatıyor. o kadar ayrıntıya gerek var mıydı diye soruyor insan. Hele roman bu kadar sürükleyici ve etkileyici bir şekilde giderken.

Herhalde çocukları bu kadar ciddiye alan ve içten içe inceleyen başka bir roman yoktur. Kahramanımızın hem çocukça davranışları var, hem de felsefi düşünceleri çevresindeki büyüklerden daha gelişmiş. 

Yazar hem çocukların aslında çok da masum yaratıklar olmadığını ima ediyor, hem de büyüdükçe beraberinde gelen sorumlulukların insanı kötüleştirdiğine, kirlettiğine vurgu yapıyor. Bunun neticesinde kahramanımızı yani Alper Kamu'yu yaratmış.



Ben Alper Kamu, birkaç ay önce beş yaşına bastım. Doğum günüm yaklaşırken vaktimin büyük kısmını pencerenin önünde, dışardaki insanları izleyerek geçiriyordum. Hızlanarak, yavaşlayarak, türlü sesler çıkararak ve bir yerlere bakarak yaşayıp gidiyorlardı. Bir gün onlardan biri haline geleceğimi düşünmek beni hasta ediyordu. Ne yazık ki bundan kaçış yoktu. Zaman acımasızdı ve ben hızla yaşlanıyordum.

Hayatımdaki tek iyi şey artık anaokuluna gitmek zorunda olmayışımdı. Zarardan kâr. Uzun süre annem ile babama anaokulunun bana göre bir yer olmadığını anlatmaya çalışmıştım aslında. Bütün rasyonel dayanaklarıyla. Hiçbir işe yaramamıştı maalesef. İlla ki uykumda kan ter içinde tepinmek, servis minibüsü kapıya geldiğinde küçük çaplı bir sinir krizi geçirmek gibi yöntemlere başvurmam gerekecekti derdimi anlamaları için. Kepazelik. İnsanı kendinden utandırıyorlardı."

Alper Canıgüz, Tatlı Rüyalar'dan bilinen sürükleyici diliyle, 5 yaşında bir çocuğun içine düştüğü bir hikayeyi anlatıyor. Yaşının avantajıyla her yere girip çıkan, hem filozof hem fırlama bir oğlan... Hikayeyi ve "karakteri" çevreleyen semt hayatı ve mahalle atmosferi de, bizzat karakter kazanıyor, anlatıda...

Polisiye, fantastik ve mizahi edebiyatın tadlarını ustaca kaynaştıran, olağanüstü özgün, çok iddialı bir kitap.
(Arka Kapak)
Türkçe
204 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm 
İstanbul, 2009, 5. Basım
ISBN : 9789750502057
Düzeltmen : Serap Yeğen
Kategorilere Göz Atın

10 yorum:

  1. Bu ara kitaplarla ilgili bilgiler cok, tesekkurler. Biraz komikse severim bu kitabi..liste uzuyor gittikce:) keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer polisiye seviyorsan mutlaka okumanı tavsiye ediyorum çok ilginç bir roman. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. En sevdiğim türdür polisiye. Film izlerken bile önceliğimdir.
    Kitap ismi not edildi :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer seviyorsan bu türü mutlaka oku hayretler içinde okuyacaksın ve bu yazarı çok seveceksin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. HIIIIM İLGİNÇ BİR KİTABA BENZİYOR
    POLİSİYE DEYİNCE HENÜZ AHMET ÜMİT VE DON BROWN
    TAM KARAR VEREMEDİM AMA
    İLK KİTAPÇIYA GİTTİĞİMDE İNCELEYECEĞİM
    GERÇİ FUAR GANİMETLERİME HENÜZ BAŞLAMADIM BİLE
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararını mutlaka Ahmet Ümit'ten yana kullan. Son romanı gene mükemmel. 1 günde okudum aralıksız her an elimdeydi. Alper canıgüz'ü de ilk sıralara al o da müthiş. Sana da hayırlı akşamlar, teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. GALİBA YARIM GİTTİ MESAJIM
    BU KİTABIDA ALACAĞIM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  5. Polisiye seviyorsan mutlaka okumalısın. Çok ilginç hem mizah, hem polisiye.

    YanıtlaSil
  6. okuyacağım yazarlardan biri daha inş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısın. Çok çok değişik bir polisiye. Bence Ahmet Ümit'le çekişir. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil