30 Eylül 2013 Pazartesi

7. SAHAF FESTİVALİ




Beklediğimiz sahaf festivali bugün başladı. Ben kaç senedir takip ediyorum nedense ilk gün çok rağbet görmüyor. Son günlerinde ise insanlar hücum ediyor ve festival süresinin uzatılması isteniyor. İlk günlerde fiyatların uçuk olması en büyük neden bence. Eğer İstanbul'daysanız mutlaka gezmenizi öneririm. Kendinizi zaman tünelinde hissediyorsunuz. Eski kitaplar, gazeteler, kartpostallar, gravürler, 45'lik plaklar, longplayler insanı alıyor başka bir diyara götürüyor. Hele o eski kitapların kokularını hissetmek müthiş bir duygu. Aslında benzer bir paylaşımı geçen sene de yapmıştım ama bu etkinlikler çok önemli yüz defa da paylaşsak yeridir.









Bu festival bu sene aslında Taksim Gezi Parkında olacaktı ama son anda eski yeri olan Tepebaşı'na alındı. Ben Beyoğlu Belediye Başkanından nefret ederim. Bu benim demokrasi içindeki görüşümdür. Adamın adını okuduğum zaman tansiyonum çıkıyor. Ama yapılan iyi bir olayı da takdir etmemek olmaz. Buraya kadar her şey süper. Peki ne oldu da korktunuz da Gezi Parkında yapamadınız. Böyle güzel bir etkinliği kim sabote edebilir? Yazık ya insanına, gençliğine bu kadar güvenmeyen ve de korkan bir anlayış olabilir mi? Halbuki ne kadar yakışırdı ağaçların altında, çiçeklerin içinde bu festival buraya.








Çok eski kitaplar, Osmanlıca eserler.












Kartpostallar, fotograflar. Ya anlamadığım bir şey oldu burada  birisi bu fotografları sahafa satmış. Biraz dikkatli bakınca görmüş geçirmiş bir bir aile belli ki. Ve gene belli ki aile büyükleri ölünce bu anı belgeleri sahafa kadar düşmüş. Saklamaya niyetiniz yok yırtın, yakın falan. Üç kuruş para için satılır mı bunlar. Çok üzücü çok.








Ne alrsan 5 tl. dükkanı. İnanılmaz yerli ve yabancı yayın var. Herhalde ilk günlerde tükenecek her şey bu dükkanda.








Çok eski Cumhuriyet gazeteleri, eski kitaplar.








Festival alanından yeme içme yerleri. Her türlü ihtiyacınız düşünülmüş. Ama ilk gün dediğim gibi fazla rağbet yok. Ama son haftasını da bildiğim için bu boşluğa takılmadım tabii.








Bu da başka bir köşe. Yeni ve eski kitaplar iç içe.








Gene eski kitaplar. Sağ üste Galatasaray tarihi birinci cilt. Almak istedim ama çok para istiyorlar. Bakalım belki kalırsa son günlerde fiyatı düşer diye umut ediyorum. :))








Veeeee imparator askerde. Askerlik yapmayanlara kapak olsun. :)))) Herhalde 70'li yıllar bu fotografı dün gibi hatırlıyorum.








Neredeyse 100 yıllık bir Galatasaray Lisesi yıllığı. Biraz inceledim içinde fıkralar, yatakhane etkinlikleri, hocaların takma adları, çekilen kopya metodları çok ilginçti. :))))









O zamanlarda da gündem çok farklı değilmiş. :))








Gene her şeyin 5 tl. olduğu başka bir dükkan. Dikkatli incelenince çok güzel kitaplar var her konuda.








Ayraçlar çeşit çeşit. Hem de 50 kuruş.








Bu da karışık her dönemden, her konudan kitapların olduğu bir dükkan.








İşte tam bir nostalji köşesi. Gıcık, Akbaba, Mikrop ne dergilerdi. Hele Akbaba.







Kitapların bu halini çok seviyorum. Evde de böyle olması bana huzur veriyor. :))







Bugünlük bu kadar. Eğer yakınlarda bir yerlerdeyseniz mutlaka ziyaret edin bu fuarı.

23 yorum:

  1. Bayıldımmm. Keşke İzmir'de de olsa....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence İzmir'de de oluyordur. Veya ön ayak olun Belediyelere baskı yapın organize edin böyle bir etkinliği. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ilhan Bey;
    harika görseller paylasmissiniz.Istanbulda olup da o festivale gitmemek olur mu yaaa???? simdi orda olmak vardi,festivali altina üstüne getirmistim.
    Bol okumali güzel günler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerinize ve yorumunuza teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. Belki bur gun denk gelirim vede gidebilmeyi cok isterim
    paylastigin resimlerden bile ne kadar ozel ve guzel oldugu belli.keske gezi parkinda yapilabilseymis dedigin gibi..birde o aile resimleri uzuldum acikcasi:( tesekkurler guzel paylasim icin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezi parkında olsa nefis olacaktı ama halkından, kendi organize ettiği etkinliklerden bile korkan bir Belediye Başkanı. Aile resimleri çok hüzünlü gerçekten. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  4. Sevgili İlhan, çok güzel bir yazı olmuş.
    Böyle bir yerde, insan o andan çıkıp birçok farklı zamanlara dalabiliyor.
    Başkalarının hayatlarına dokunuyormuşum gibi oluyor. Onlar da beni hissediyor ve mutlu oluyorlar gibi geliyor. Neyse biraz karışık duygular bunlar daha fazla yazıp kafa karıştırmayayım :))
    Bu arada c.tesi günü Caddebostan Kültür Merkezinde İmza:Karın kitabı imza günü var. Bende sabah uçağı ile gelip orada olacağım. Sen de uygun olur ve gelebilirsen seni tanımaktan ve orada görmekten dolayı çok mutlu olurum... Saat 15:00 başlayacak etkinlik. Kadıköy Belediyesi organize ediyormuş. Söyleşi bölümünde İlkim Karaca, Banu Tozluyurt ve Berkant'ın eşi olacakmış. Kısaca bu bilgiyi de verdikten sonra sevgilerimi bırakıp kaçıyorum... :)

    YanıtlaSil
  5. En azından insan çocukluğuna gidiyor o eski dergileri, teksas, tommiksleri görünce. Cumartesi mutlaka gelmeye çalışacağım süper. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum :)
      Nilgün'de gelecek. İki lafın belini kırarız :)
      Sevgiler İlhan...

      Sil
    2. İlhan, eksik bilgi vermişim imza günü ile ilgili :)
      Yoğun tempoda tarihler karışmış. İmza günü 12 ekimde olacak. Yani bu cumartesi değil bir sonraki cumartesi :)

      Sil
    3. 12 Ekim biraz zora girdi ama zorlayacağım şartları.

      Sil
  6. Ben de çarşamba ve cuma için etkinlik arıyordum kendime, malum Defnoşum yarım gün yuvaya başladı ya, artık yarı özgürüm :) Bu festival tam bana göre. Bu arada eski fotoğrafların sahaflara verilmesi beni de çok üzüyor. Kim satın alır bunları ne yapar bilmiyorum dilerim çektiğim fotoğraflar birgün bu tezgahlara düşmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka gidin. Yazık Defne'ye ya. Bu yaştan okul macerası başlıyor. :(( Bu aile fotografları aklımın aldığı bir şey değil. Herhalde toptan eşyaları satarken arada gidiyor bunlar da. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. gecen sene bir arkadasim gitmisti bu festivale ve anlata anlata bitirememisti.bende bu sene mutlaka bende gidecem demistim ama son andaki bir suru aksilik nedeniyle yine kaciracam.gezi parkinda yapamamalarinin tamamen kendilerinin ne yaptiklarinin farkinda olmalarindan kaynaklandigini dusunuyorum yoksa niye kendi halkindan bu kadar korkar ki bir hukumet cunku yaptiklarini bu halk asla kabul etmeyecek eh bunun farkinda olmalari da birsey sonucta.ve sonucta HERYER TAKSIM HERYER DIRENIS HERYER GEZI bizim icin varsinlar istanbulun en ucra kosesinde yapsinlar:)))istanbul istanbul olali diye baslayacam az sonra baslamadan yorumumu bitireyim en iyisi.sizlere izmirden sonsuz saygilar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye kaçıracağınızı anlamamıştım çünkü bayağı sürecek. Ama sonunda yazmışsınız İzmir'de olduğunuzu. Evet suçlarını biliyorlar ve korkuyorlar. Ama hiç gerek yok, bu gençlik müthiş. Nerede nasıl davranacağını çok iyi biliyor. Güzel yorumunuza çok teşekkür ediyor ben de İzmir'e selamlarımı gönderiyorum.

      Sil
  8. Çok güzelmiş bu festival. Umarım İzmir'de de olur...Fotoğraflar çok hüzünlendirdi beni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de de benzer etkinliklerin olacağını düşünüyorum. Sahaflar zaten her zaman hüzünlendiriyor ama o fotograflar çok utanç verici buraya düşürenler için. Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  9. çok çok teşekkür ediyorum , emeğinize sağlık , fotoğraflarda gezmiş , yaşamış kadar oldum.Tüyap'a her yıl gittiğim halde , maalesef bu festivale hiç ktılamadım ama nasıl istiyorum bilseniz.Tüyapta da sahaflar kısmı az ama güzel oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tüyap'ta yaklaştı. Ama sırf sahaflar olunca havası çok değişik oluyor. İşin içine hüzün de giriyor. Çok teşekkür ediyorum yorumunuza.

      Sil
  10. Tam benlik , umarım bir gün mutlaka gelip görmeği başarırım.Fotoğraflar ile de olsa yaşamış oldum o havayı. Teşekkürler İlhan bey.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakındaysanız sırf bu festival için bile gelinir. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
    2. Yakındaysanız sırf bu festival için bile gelinir. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
    3. Yakındaysanız sırf bu festival için bile gelinir. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil