9 Mayıs 2013 Perşembe

KARDEŞİMİN HİKAYESİ - ZÜLFÜ LİVANELİ


Livaneli'den bir müthiş roman daha. Bugün bir televizyon röportajında yani ben kitabı okuyup bitirdikten sonra, bu romanı Güney Tayland'da ıssız bir adada dünya haberlerinden ve uygarlıktan uzak bir yerde yazdığını anlattı. Son derece sürükleyici olan bu kitap edebiyatı ve edebiyat tarihini sevenlerin çok hoşuna gidecek.

Duyguları olmayan bir adamın ve kardeşinin öyküsü bir cinayetle beraber işleniyor.Duyguları olmayan derken duygusuzu kastedmiyorum. Çfke, ego, aşk, sevinç, kızgınlık gibi hiçbir duyguyu bilmeyen mühendis Ahmet'in öyküsünün sizi de saracağına eminim.




Podima, Kerberos, Olga, Vudmilla, Arzu, Ali, Swetlena, Hatice Hanım, Muharrem, savcı, gazeteci kız, Mühendis Ahmet ve Mühendis Mehmet bu romanda öyle aakıcı bir dille anlatılmış ki. Kelemine sağlık Livaneli.
Bu romanın müziği Melody Gardot. Yazarken devamlı onu dinlemiş. Gardot fiziğiyle, sesiyle, müziğiyle gerçekten muhteşem.

Serenad fırtınasından sonra Livaneli’den nefes kesen bir roman


Sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlar her şey. Dünyadan elini eteğini çekmiş emekli inşaat mühendisiyle genç, güzel ve meraklı gazeteci kızın tanışmasına da bu cinayet vesile olur. Kurguyla gerçeğin karıştığı, duyguların en karanlık, en kuytu bölgelerine girildiği hikâye, daha doğrusu hikâye içinde hikâye de böylece başlar. Modern bir Binbir Gece Masalı’nın kapıları aralanır. Ancak bu kez Şehrazad erkektir. 
Kardeşimin Hikâyesi aşkın mutlulukta ulaşılacak son nokta olduğuna inananları bir kez daha düşünmeye davet eden, aşka, aşkın karmaşıklığına ve tehlikelerine dair nefes kesen bir roman. Her sayfada yeni bir gerçekliği keşfedecek, kuşku ile kesinliğin sınırlarında dolaşacaksınız. 

Mantıksız gibi geliyor ama o sabah uyandığımda tuhaf bir haber alacağımı biliyordum. Karadeniz’in lacivert dalgalarıyla baş başa kalmış olan bu ıssız köyde geçen her gün birbirinin aynısı olduğu için burada insanların heyecanla konuşacağı olaylara pek sık rastlanmazdı. O günün de ötekiler gibi sessizce akıp gitmesi gerekirdi ama galiba başka şeyler olacaktı. O mahmur sabah saatlerinde bir cinayet haberi alacağımı bilmiyordum elbette ama bir haber gelecekti. Daha yataktan çıkmamıştım, gözlerim kapalıydı, arkalarında fosforlu çizgiler bırakarak yıldırım hızıyla hareket eden mor tavşanları izliyordum. 

32 yorum:

  1. Bu akşam, NTV deki Yekta Kopan'ın ropörtajında ben de izledim, Livaneli'yi.
    Kitabın konusu değişik geldi ve merak da ediyorum.
    Yazın okunacak kitaplar listemde :)
    Esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okuyun. Hatta ilk sıraya alın bence. Teşekkür ederim Rabia hanım.

      Sil
  2. ben de okuyacağım ben de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okunması gereken bir baş ucu kitabı. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Zülfü Livaneli'nin kalemini severim. Fakat nedense son okuduğum bir kedi bir adam bir ölüm çok sarmamıştı beni. Yeni kitabını da sizden duydum. Konusu oldukça ilginç. Okunacak kitap listeme ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı muhteşem mutlaka okuyun. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. bodruma gelmeden hemen önce aldığım ama evde unuttuğum kitap büyük bir heyecanla dönmeyi bekliyorum okumak için
    konusu da değişikmiş şimdi ntvde rastladım yekta kopanla söyleşisine ne güzeldi... bol kitaplı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Livaneli'nin en güzel kitabı.NTV söyleşisi de sıra dışıydı gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Zulfu Livaneli nin tum kitaplari gibi bununda muthis oldugundan eminim ki zaten belirtmissin. Alinmasi icin hemen bizimkileri arayacagim. Tesekkurler paylasim icin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hani başlayınca elden bırakılmayan kitaplar vardır ya onlardan biri. Mutlaka oku. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Serenad'ı müthiş bulmayanlardanım, ortlamaydı sadece benim için. Serenad'ın bunca övüldükten sonra bende hayalkırıklığı yaratması sebebiyle Kardeşimin Hikayesi'nden de bir süreliğine uzak durmalıyım dedim.

    Ama daha ne kadar uzak kalırım bilinmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sernad'dan çok daha ilginç diyebilirim. Bir de beklenti çok olunca insan mutlaka bir takım eksiklikler buluyor. Ama bu kitap dört dörtlük. Tavsiye ederim okuyun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Öneriniz için tesekkürler İlhan bey ilk fırsatta okuyacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok seveceğinizi umuyorum okuyun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Çıkar çıkmaz 3 günde , bir solukta okudum !!!
    Zülfü Livaneli sevdalısıyız...
    Çok anlamlı bir kitap daha...ve tesirli !

    YanıtlaSil
  9. Livaneli'nin bütün kitapları öyle değil mi zaten? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Zülfü Livaneli'nin sadece bir kitabını okudum. Beğendim de ama okumaya devam etmedim nedense. Bu kitapla devam edeyim. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu okuyunca diğer bütün kitaplarını alacağından eminim. Teşekkür ederim ziyaretine ve yorumuna.

      Sil
  11. DOĞRUSUNU İSTERSENİZ LİVANELİ HİÇ OKUMADIM
    İYİ BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR GİBİ GELDİ BANA,
    KONUSU SARDI LİSTEME YAZDIM
    TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok iyi bir başlangıç olur ve arkasından bütün kitaplarını alacağını garanti ederim. Teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

      Sil
    2. O ZAMAN BUNU OKUYAYIM DİĞER KİTAPLAR İÇİN SİZDEN YARDIM ALIRIM:)

      Sil
    3. Sen bunu oku daha 20 nci sayfada esiri olacaksın. Kesin söylüyorum. Yardım ne demek seve seve. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Ben de bugün izledim röportajını Zülfü Livaneli'nin..Almayı düşünüyordum bu kitabı madem tavsiye ediyorsunuz alacağım o halde:))Paylaşımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka alın çok sürükleyici. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Merhabalar. İadei ziyaret için geldim ben de. Güzel bir blog olmuş kesinlikle ellerinize sağlık. Her iki blogunuzu da takiba aldım. Görüşmek üzere. İyi günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filiz hanım teşekkür ederim. Ben de size iyi günler diliyorum.

      Sil
  14. a haber, Ali Kırca'nın programında dinlemiştim Livaneli'nin son kitabını, ertesi gün hemen aldım ve 36 saatten bile az bir sürede baktım bitivermiş. olağanüstü hikaye anlatışı var çok beğendim.. sonu beni tatmin etmese de serenad'tan sonraki en iyi zülfü livaneli kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de en çabuk okuduğum kitaplardan oldu. Ben serenad dan daha çok sevdim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmin ediyorum bütün Livaneli kitaplarını kısa sürede okuyacaksınız. Çünkü bir başladı mı öyle oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. İlk defa bir Livaneli kitabı okudum ve çok etkilendim kitap akıcı ve merak uyandırıcıydı sonu da etkileyiciydi bu yüzden Livaneliye devam kararı aldım...sizce hangisinden devam edeyim ?bu arada bir cihan kafes den de çok etkilendim İclal Aydın bence iyi iş çıkarmış dileklerimize bence dikkat edelim...selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Mutluluktan başlayın, Veda, Sevdalım Hayat ve serenad ile devam edin. Hepsi de baş yapıt bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil