22 Şubat 2015 Pazar

SENDEN ÖNCE BEN - JOJO MOYES




Zaman aaman bir yerlerde karşıma çıkan ama okuma fırsatı bulamadığım bir kitaptı. Nihayet aldım ve iki günde okudum. O kadar derin bir dram içeriyor ki kitabı en fazla iki günde okumanız gerek yoksa etki alanından kurtulamaz insan. Diyebilirim ki şimdiye kadar okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi. En başta nefis bir çeviri. Ayşe Görür'ü kutluyorum bu güzel çeviri için.










Okurken kitapla beraber yaşadım, dağıldım ve dünyayla ilişkimi kestim. Hele son bölümü çok etkileyici, o kadar ki rüyama bile girdi.





 Orjinal adı, " Me before you ". Eğer kitap okuma alışkanlığınız yoksa bile bu kitabı edinin. Tracy William'ın tanıtım yazısında dediği gibi son bölümü evde okuyun, insanların içinde okursanız kendinizi tutmaya çalışırken bir enkaza dönüşebilirsiniz.






Will doğa sporları yapan, atletik, başarılı bir iş adamıyken bir kaza geçirir ve felç olur. Bir elini hafifçe oynatabilmek dışında bütün vücudu felçli kalır. Birkaç kere intihar girişiminde bulunur. Bunun üzerine annesi bir bakıcı tutar. Bakıcının adı Lou Clark'tır. Lou fakir bir ailenin iki kızından biridir ve çalışmak zorundadır. İstemeye istemeye de olsa bu iş görüşmesine gider ve işe kabul edilir.
İlk başlarda Will, Lou ile devamlı ters gider. Will'in bir de Nathan adında tıbbi yardımcısı vardır. Aslında Will ülkesinde yasal olan ötenazi için başvurmuş ve kabul edilmiştir. Hatta istemeyerek de olsa ailesi de bu durumu kabul etmiştir.
Daha fazla anlatmamayım, şimdi yazarken bile etkisi altına giriyorum. Mutlaka okuyun.

14 yorum:

  1. Bu kitabı görüyorum raflarda... Çok satıyor belli ki... Ama elimde çoook kitap var şu sıra... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence edin bir tane bu kitaptan ve ona öncelik ver pişman olmazsın. Teşekkür yorum için.

      Sil
  2. Senden Önce Ben... sanırım bu aralar dağılmaya ihtiyacım var :))

    YanıtlaSil
  3. Öyle bir ihtiyacınız varsa mutlaka okuyun. :)) Gerçekten olağanüstü bir hikaye. Yorumlarınız için çok teşekkür.

    YanıtlaSil
  4. tamam , not alındı , teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkileyici tavsiye ederim. Teşekkür yoruma.

      Sil
  5. Bu kitabı çok duymuştum, insan bazen yoğun bir duygu seli yaşamak istiyor işte tam o anların kitabıymış:) Guzaresh diye bir hint filmi vardı, konusu bana onu hatırlattı?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten duygusal olarak insanı etkisi altına alan bir kitap. O filmi duymamıştım, bakayım internetten rastlarsam mutlaka izlerim. Sağol yorum için.

      Sil
  6. Wow! Konusu bana Mar Adentro'yu hatırlattı. İzlemediyseniz tavsiye ederim, İçimdeki Deniz olarak da bulabilirsiniz. Çok güzel bir filmdir. Tabi bu kitaptan epey bir süre sonra izlemenizi tavsiye ederim. Bununla karşılaştırıp yavan bulabilirsiniz. Hani en sevdiği kitabın filmini asla beğenmez ya insan, öyle olmasın.
    Çok merak ettim bu kitabı. Böyle konuları seviyorum ama dram beni de çok zorluyor. Onunla yatıp onunla kalkıyorum bir süre. Ama bu ara şöyle sağlam bir duvara toslamaya ihtiyacım var. İyi gelir, salya sümük ağlatıp bir kendime getirir belki ha?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filme de bakacağım bulursam izlerim mutlaka. Yok aksine ben filmleri daha beğenirim. Hayret b en çoğu kişinin bu kitabı okumuş olacağını düşünmüştüm. Mutlaka okumalısın. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Celik kasa da nerden cikmisti anlamadum ama neysem ;) cok duygulu kitapsa okuyamayabilirim ama yinede az once kutuphaneden ayirttim..yarin alip baslarim. Suan Soner Yalcin in Kayip Sicil kitabini bitirmek uzereyim..sinir bozucu okudukca daha cok kiziyorum :( olan bitene..keyifli hafta sonu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben bloglarda bazı sorunlar yaşıyorum ama neyse ki geçici oluyor. Çok iyi etmişsin ayırtmakla mutlaka okumalısın. Soner Yalçın bir dahi bence. Bir söyleşisine katılmıştım ileriye dönük ne dediyse oldu. Zaten bu ülkede her şey sinir bozucu yazılsa ne olur, yazılmasa ne olur. Teşekkür ederim kiitap bloğuna geldiğin ve yorumun için.

      Sil
  8. bu kitap merak ettiklerim arasında okumayı dusunuyorum:) yorumlarınız icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okumanı öneririm müthiş bir hikaye. Teşekkürler yorum için.

      Sil