31 Mart 2014 Pazartesi

ER MEKTUBU GÖRÜLMÜŞTÜR



Zulüm ve işkenceye kıllarını kıpırdatmadan seyirci kalan eğitimli kişiler; körlükleriyle mi aşağılıktırlar, yoksa vicdanlarıyla mı bilinmez.....                 
                                                                 " George Orwell"



Şubat ayında piyasaya çıkan bu kitabı sevgili Nilgün hediye etti bana, hem de piyasaya çıktıktan bir hafta sonra. Yılmaz Özdil'in " Maltepe'deki Arkadaşlarım" dediği tutsak subaylar için başlattığı destek kampanyasında subaylara yazılan mektuplardan oluşan bir kitap. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden yazılmış duygu yüklü yüzlerce mektup. Çoğu yerini gözlerim dolarak okudum.







Japonya'dan yeni Zelanda'ya, Cezayir'den  Mauritius adasına kadar dünyanın dört bir yanındaki Türk'lerin tutsak askerlerimizi nasıl sahiplendiklerini ve bir çare bulabilmek için düşündükleri inanılmaz yöntemleri okurken duygulanmamak elde değil.







Hele dünkü seçim sonuçlarından sonra Ankara'dan yazan karı kocanın sorduğu soruya hayır demek mümkün mü?






Yukarıdaki mektubun sahibi beyin kanaması geçirip felç kalmış emekli bir edebiyat öğretmeni. Bunun getirdiği hasardan dolayı Türkçesi bozuk gibi gözüküyor ve sol eliyle yazıyor. Anlattığı anı da içeri tıkılan bu subaylarımızın nasıl zorlu bir yaşamları olduğunu gösteriyor.








Bu kampanyayı başlatan Yılmaz Özdil. Yukarıda kitabı tüm esirler adına derleyenlerin isimlerini görüyorsunuz.







Kitabın imza günlerinde tutsak subayların eşleri ve çocukları imzalamış kitabı. Ne kadar zor olmuştur kimbilir.







Güney Afrika'dan bir mektup.








Japonya'dan yazmış bir vatandaş Mustafa Kemal'in nefis bir sözü ve subaylara gönderilen dualar. İsimlerin verilmemesi bu faşist iktidarın mektupaları suç sayıp soruşturma açmaması için.






Bu da Uğur Dündar'ın arka kapak yazısından. Dediği gibi "Kumpas Davaları" ile çok değerli subaylarımız, sanatçılarımız, yazarlarımız hapse tıkıldılar.
Kitap Kırmızı Kedi Yayınevinden çıktı. 301 sayfa. En azından ileride torunlarınıza okutmak için mutlaka okuyun. Teşekkürler sevgili Nilgün bu anlamlı kitabı hediye ettiğin için.

10 yorum:

  1. hem miras bırakılacak çok kıymetli bir eser, hem de ülkemin acı kaderi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylemişsin ülkemizin acı ve ibret alınacak kaderi. Teşekkür yoruma.

      Sil
  2. Cok guzel okunasi bir kitap oldugundan eminim..cok duygulu olunca uzuntuden okuyamiyorum cok agliyorum elimizden fazla birsey gelmeyisi nedeni ile..ama yinede ismini not aliyorum..tum umutlar bir gun yesersin yeniden..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin doğru elimizden bir şey gelmiyor bu da daha çok üzüyor insanı. Bu sefer sanal almde aldığımızı zannediyoruz hıncımızı. Ama öyle olmadığı seçimlerde çıkıyor ortaya. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  3. Çok ilginç ve okunmaya değer bir kitap olmuş.. Tanıtım için teşekkürler İlhan Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten okunmaya değer bir kitap. Gelecek nesillere de okutulmalı. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  4. Senin kitaba olan sevdanı biliyorum arkadaşım. Bu kitabı da çok seveceğini tahmin etmiştim.:) Tahminim doğru çıktı. Ben de okuyorum ama seninle aynı hızda olamıyor. Bazen ağlıyorum, bazen sinirden ne yapacağımı bilemiyorum. Gerçekten gelecek nesilllere ibret olması için bulundurulmalı. Tabii ki gelecek bir neslimiz olursa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir de üstelik 2 kitabı aynı anda okuyorum. :)) Gerçekten herkesin evinde bulunması gereken bir kitap. Tekrar teşekkürler.

      Sil
  5. Dinmeyen bir acının tarihi olarak kalacak bu kitap....

    YanıtlaSil
  6. :(( Maalesef öyle. İleriki nesillere ders olacak herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil