16 Ocak 2014 Perşembe

BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ -- Khaled Hosseını

Bu da yıllardır okunmayı bekleyen ama nedense bir türlü elimin değmediği bir kitaptı aynı Küçük Arı gibi. İkisini arka arkaya okudum, ikisi de müthişti. Ama neredeyse aynı konu. Yerler değişik, kahramanlar farklı. İkisinde de çeviri süper. Hele Bin Muhteşem Güneş'i çeviren Püren Özgören'e hayran olmamak elde değil. Bir romanda çeviri çok önemli. Çok önemli bir eseri çevirinin kötülüğü yüzünden anlama zorluğu çektiğimiz çok oluyor.








Roman, Afganistan'ın işgal yıllarında geçiyor. Devamlı bombardıman altındaki kentler, idamlar, sakat kalan insanlar, bunun yanında mutlu sonla bitme olasılığı olmayan umutsuz aşklar.

Meryem gayrımeşru bir çocuk olduğundan "harami" kabul edilir ve bunun vebalini yaşamı boyunca çeker. Annesi Nana'da aynı davranışalarla karşılaşır. Babası Celil aslında Meryem'e karşı şefkatli davranıyor görünse de, Meryem'i 13 yaşındayken Kabil'de karısı ölen Raşit'e zorla verir.

 





Raşit Meryem'e çok kötü davranmaktadır. Meryem çocuğu da olmadığından tamamen dışlanır.
Bu arada Afganistan'da Taliban Hükümeti katı şeriat kurallarıyla, yağdırdığı bombalarla dehşet saçmaktadır.


Diğer kadın kahramanımız Leyla'da yoksul bir yaşam sürerken, Tarık adlı tek bacağını bombalanma sırasında kaybeden bir çocuğa aşık olur. Bu arada bu ilişki sonucunda Leyla hamile kalır. Ama bu sırada Tarık ailesi ile birlikte Pakistan'a göç etmek zorunda kalır. Leyla'yı tekrar bulacağına söz vererek gider.

Bombardımanlar sırasında Leyla'nın ailesi ölür. Evlerinin enkazından Meryem ve kocası Leyla'yı kurtarırlar ve onunla beraber yaşamaya başlarlar. Raşit zorla Leyla'yla da evlenir. Leyla'dan olan çocuk kız olduğu için Azize'yi yok saymaktadır ve ona çok kötü davranır. Azize aslında Tarık'ın çocuğudur. İkinci çocuğu erkek olur ve adını Zalmay koyarlar.







Leyla ile Meryem haliyle başlarda birbirlerine düşmandır ama zamanla kaderlerinin aynı olduğunu düşünüp dost olurlar ve birbirlerini Raşit'e karşı hep korurlar. Bir ara yaptıkları ortak bir plan ile kaçmaya kalkarlar ama bir ihbar sonucu yakalanırlar.

Yıllar geçer ve bir gün Tarık gelir, Leyla'yı bulur. Zalmay bu duruma şahit olmuştur ve babası eve gelince bu durumu ona anlatır. Tabii Raşit çıldırır ve Leyla'yı ölesiye dövmeye başlar. Meryem bu duruma dayanamaz ve kürekle vurarak Raşit'i öldürür. Meryem, Leyla'ya Tarık'la beraber kaçmalarını söyler ve teslim olur. Şeriat kurallarına göre yargılanır ve öldürülür.

Leyla ve tarık çocukları da alarak başka bir kente geçerler. Bir otelde çalışmaya başlarlar. Leyla daha fazla dayanamaz ve yaşamları iyi olmasına rağmen tekrar Kabil'e yerleşirler. Bu arada Afganistan'da yaşam durulmuştur ama geçmişin acı izleri sürmektedir.


Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir. Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar. Afganistan'ın Khaled Hosseini'de yaşadığı gibi…

Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı'yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Hosseini'nin ikinci romanı. Yazar bu romanında da yine doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden…

Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar…

Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem.

Bin Muhteşem Güneş, kelimenin tam anlamıyla "beklenen" bir roman…
(Tanıtım Bülteninden)



Türkçe
430 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm
İstanbul, 2008
         

18 yorum:

  1. Khaled Hosseını'nin ilk olarak "Uçurtma Avcısı" adlı eserini okumuştum. Oradaki hikaye iki erkek hikayesiydi. Kitabı çok beğenince yazarın "Bin Muhteşem Güneş"adlı romanını da peşi sıra okudum. Bazı okurlar "Uçurtma Avcısı" nı çok daha beğeniyor. Ben ise "Bin Muhteşem Güneş" çok daha fazla beğendim. Sanıyorum kadın olmamın etkisiyle bu kitabın bende yeri çok daha fazla oldu. Hele ki Meryem karakteri beni çok etkiledi.
    Leyla ile Meryem'in kadın dayanışması ise müthiş güzel kaleme alınmış. Yazarın en son ülkemizde yayınlanmış olan kitabını aldım ama henüz okumaya fırsatım olmadı. Malum Kış Okuma Şenliği nedeniyle ona yoğunlaşmış haldeyiz.

    Güzel değerlendirmeniz beni tekrardan Meryem'e götürdü. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllarca okunmayı bekleyecek bir kitap değilmiş gerçekten. Çok çarpıcı karakterler ve olaylar var. Ama düşününce dünyanın birçok yerinde bu zamanda bile benzer olaylar yaşanıyor, insanlar zulüm örüyorlar. meryem karakteri gerçekten çok etkileyiciydi, haklısın. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. BENDE BU KİTABI ÇOK ETKİLENEREK OKUMUŞTUM
    UZUN ZAMAN OLDU
    TEKRAR HATIRLAMIŞ OLDUM TEŞEKKÜRLER
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yayınlanalı çok oldu. Blogların böyle bir görevi de var. Çok önce okuduğumuz bir kitap birisi tarafından paylayışılınca tekrar hatırlıyoruz. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Ne kadar gercekleri yansitsada bazen bu tur kitaplari okuyamiyorum. Yardim edememe caresizligini dusunup uzuluyorum:( yinede not aldim..evet nereye gidersek gidelim ulkemiz hep pesimizdedir..tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzaktan felaketin boyutunu kestiremiyor insan. Afganistan'da iç savaş dedik geçtik ama böyle kitaplarla gerçeğin çok daha kötü olduğunu görüyoruz. Bu açıdan çok etkileyici bir kitap. Teşekkür yoruma.

      Sil
    2. Bunun gibi kitaplar radikal islam korkumu körüklüyor. Öte yandan (çevirmen sağolsun) anlatımı, dili çok güzel.

      Sil
  4. Çeviri nefis gerçekten.

    YanıtlaSil
  5. Buradaki kutuphanede varmis yakinda alacagim... okumak lazim ne kadar uzucu olsada..urkutucu olsada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçurtma Avcısıyla beraber alıp oku o zaman birbirlerinin devamı gibi sanki. Teşekkür yoruma.

      Sil
  6. ismiyle,konusuyla merak uyandırdı bu kitap bende.bir an önce okumak istiyorum.teşekkürler bilgi için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okumanı öneririm tabii ki sıkıyor, geriyor insanı ama tamamen yaşanmış gerçek olaylar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Aksam bitirdim kitabi gercektende insan bazen oralari ordaki yasami cok fazla dusunmeiyor ama bir kitap taki kucuck bir paylasim bile normal hayatin ne denli zor oldugunu gosteriyor..Gulden hanimin dedigi gibi insan bazen korkuyor..herseyin bir anda ters donmesi:( ..Simdi sira ucurtma avcisinda..yakinda onuda alacagim..tesekkurler sevgiler her ikinizede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu okunduysa uçurtma avcısını okumak da şart oldu. Gerçi ç ok benziyorlar.Bizden de sevgiler teşekkür yoruma.

      Sil
  8. Gerçekten sürükleyici bir kitap...Ben de çevirinin çevirinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kötü bir çeviriden dolayı belki de çok güzel bir kitabı okumak istemiyorum bazen. Ben de bu güzel bloğu izlemek istiyorum ancak sorun var herhalde izlemeye alamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevirilerin kötülüğü yüzünden dediğiniz gibi çok güzel bir kitap zar zor okunuyor. Blog ayarlarında bir sorun var herhalde kısa sürede çözeceğimi umuyorum. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  9. okumanıza yorumunuza sağlık;
    Ana karakterlerinin kadınlardan oluşturulduğu ve bu kadınların yaşantılarında bitmek tükenmek bilmeyen zorlukların sürekli el değiştiren Afganistan arka planında kara bulutlar halinde kümelenişinin anlatıldığı bir roman Bin Muhteşem Güneş...........
    http://tayfunsurucu.wordpress.com/2014/12/25/siyaset-aile-iliskileri-arkadaslik-ve-askin-yanlis-bulusmasi/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten muhteşem bir romandı. Yorumunuz sayesinde tekrar hatırladım. Teşekkür ederim.

      Sil