24 Eylül 2013 Salı

SEVMENİN ZAMANI Liz Behmoaras




1940 lı yıllar. Savaştan çıkmış bunun getirdiği bir sürü olumsuzlukları yaşayan ama yeni bir savaşın eşiğinde olan Türkiye. Romanda kendi çıkarları uğruna savaşan ülkelerdeki sıradan vatandaşların bu durumdan ne kadar kötü etkilendikleri çok güzel anlatılıyor. Bu arada Tıp Fakültesi öğrencisi başarılı bir Türk gençle, Frida adında aynı fakültede okuyan Rus asıllı Yahudi bir ailenin kızı arasındaki büyük aşka tanık oluyoruz. Ülkedeki ırkçı eylemler ve bu düşüncenin yayılması bu aşkı da etkiler. Frida'nın ailesi kızlarının Yahudi gençlerle evlenmesini istemekte ve bu konuda hiç taviz vermemektedirler.







Bu kargaşalıkta İsmail okuldan mezun olur ve askere gider. Frida ise bu aşkını ailesine bir türlü anlatamamaktadır. İsmail askerden döndükten sonra Frida'ya evlenme teklif eder. Ama Frida'nın babası eğer evlenirlerse kendisini evlatlıktan reddedeceğini söyler. Bu arada Frida'nın babası ve kız kardeşi Emma'nın ırkçı politikalar yüzünden sınır dışı edilmesi her şeyi alt üst eder. Frida bundan kendisini sorumlu tutar ve İsmail'den ayrılmaya karar verir.
Romanda hem savaşın sebep olduğu yıkımlara şahit oluyoruz, hem de din ayrılığı dolayısıyla kültür ayrılığının kahramanlarımızı soktuğu çıkmaz durumu görüyoruz.








Yazar romanda savaş yüzünden sadece yıkımları değil, bunların insanların hayatlarına soktuğu yeni oluşumları da çok detaylı anlatmış. Mafyanın türemesi, Varlık Vergisi, karatmalar, sıkıyönetim, sürgünler. Roman İstanbul'un birçok semti ve Ankara gibi çok çeşitli yerlerde geçiyor. O dönemdeki eğlence yerleri, kültür hayatı gibi sosyal  yaşamda romanda bolca var. Ayrıca Tıp öğrencilerinin eğitim süreçleri, ameliyatlar bayağı detaylı anlatılıyor bu da romana bilimsel bir bakış açısı sağlıyor.
İki genç ikisi de haklı ama hak ettikleri gibi bir yaaşam süremiyorlar.


Liz Behmoaras
Yazar Hakkında
1950 yılında İstanbul’da doğdu. Çeşitli yayınevlerinde çevirmenlik, yerli ve yabancı yayın kuruluşlarında serbest gazetecilik yaptı. 1986-1996 yılları arasında Şalom gazetesinin kültür servisinde editör olarak çalıştı. Bu sırada Nokta dergisi, Yeni Yüzyıl ve Cumhuriyet gazetesi, ayrıca Liberation, L'Arche ve Tribune Juive adlı Fransız gazetelerinde yazılar yazdı. 
Türkiye'de Aydınların Gözüyle Yahudiler, Kimsin Jak Samanon?, Yüzyıl Sonu Tanıklıkları, Mazhar Osman, Suat Deviş ve Bir Kimlik Arayışının Hikâyesi başlıca eserleridir.

Arka Kapak:

Sevinç içinde olduğumuzda gözyaşlarını aklımıza getirmemiz zordur, keza dans ederken matemi göze almak ya da etrafımızda her şey yıkılırken her şeyin yeniden inşa edilebileceğini hayal etmek... Zaman insanoğluna armağanlar sunan bir hazine değildir. Hiçbir dakikasının içinde bir şey yoktur. Her dakikası, insanoğlu onu ne yapacaksa sadece odur. Ve böylece içkindir zaman, her var olanın zerresinde. Zaman bize hediye edilmiş boş bir defter gibidir, ne yazılırsa o okunur.
1940’lı yılların ilk yarısı… Dünyanın kaderini değiştiren, yaşamları altüst eden ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı İkinci Dünya Savaşı yılları…
Her şey yıkılır, insanlık savaşın, hoşgörüsüzlüğün girdabına kapılmış akıl almaz bir hızla yok oluşa doğru sürüklenirken, ikisi de İstanbul Tıp Fakültesi’nde öğrenci, biri Müslüman diğeri Yahudi, iki genç aşka düşerler.


14 yorum:

  1. Bu kitabi cok sevecegimden eminim..biran isim nedeni ile turkcelestirilmis bir kitap diye dusundum ama Turkce yazilmis bir kitap bu guzel:) tesekkurler paylasim icin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence okunması gerekli kitaplardan. Yazar olayları çok iyi bağlamış. Kolay da okunuyor. Teşekkür yorum için.

      Sil
  2. Hımmm, merak ettim ben bu kitabı.Okunacaklar listeme de ekledim.Buna benzer Ayşe Kulin'in Nefes Nefese diye bir romanı var.Okumadıysanız tavsiye ederim.Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nefes Nefeseyi okumuştum ve Ayşe Kulin'in bütün kitapları gibi nefisti. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  3. fena halde ilgi çekici görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence mutlaka okunmalı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Çok güzel bir kitap tanıtımı yazısı bu. Ben de okunacaklar listeme ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun . Okuyun hoşunuza gidecek umarım.

      Sil
  5. EN YAKIN ZAMANDA ALACAĞIM BU KİTABI MERAK ETTİM
    ÖZELLİKLE GERÇEK YAŞAMDAN ALINMIŞ HİKAYELER BENİ ÇOK ETKİLİYOR
    TEŞEKKÜRLER TANITIM İÇİN

    YanıtlaSil
  6. Burada tanıdıkları görmek ne güzel. Evet gerçek yaşamdan bu roman öyle zannediyorum. Hatta erkek kahraman çok ünlü bir Prof. yanlış bilmiyorsam. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  7. Burada tanıdıkları görmek ne güzel. Evet gerçek yaşamdan bu roman öyle zannediyorum. Hatta erkek kahraman çok ünlü bir Prof. yanlış bilmiyorsam. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  8. Burada tanıdıkları görmek ne güzel. Evet gerçek yaşamdan bu roman öyle zannediyorum. Hatta erkek kahraman çok ünlü bir Prof. yanlış bilmiyorsam. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  9. İçerik olarak aşk ve savaşı kapsadığı için okunası bir kitap ama bunlardan da önemlisi sizin tavsiyeniz... okunacaklar listemde. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk ve savaşla beraber din ayrılığının getirdiği problemler, savaşın yıkımı detaylı olarak anlatılıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil