19 Mayıs 2013 Pazar

KİTAP FUARLARI


Geçen hafta çok sevindiğim ve tekine de katıldığım iki etkinlik vardı. Yemek bloğumda da bahsettiğim myworldinthebooks.blogspot.com da gördüğüm 5. Kocaeli Kitap Fuarı ile ilgili paylaşım bana o kadar ilginç geldi ki burada da bahsetmeden edemeyeceğim. İki bin kitabı fuar bahçesinde ağaçlara asmışlar ve fuara gelenler alabildiği kadar alıyorlar. Düşünsenize ağaçlardan kitap topluyorsunuz. Özellikle çocuklar için ne kadar özendirici. Slogan da müthiş. " Ağaçlar Kitap Açtı." Hangi partiden olursa olsun kim yaptıysa helal olsun.




Ben o arkadaşın bloğundan çektim fotografı çok net değil ama gözüküyor işte ağaçta kitaplar.



Yemşyeşil ağaçlıklı bir yol ve sıra sıra kitaplar. Müthiş gerçekten.




Bu fuarda ikinci güzel olayda fuar alanına bir çeşme yapmışlar ve içinde sıcak çorba var. Yanında da kağıt bardaklar doldurup alıyorsunuz çorbanızı. Çorba çeşmesi ne kadar ilginç. Haberim olsaydı bu fuarın tarihinden, atlar giderdim İstanbul'dan ne kadarcık yol ki.

Geçen haftanın ikinci güzel haberi Cumartesi günü oğlum Tunca'nın telefonuyla geldi. Sarıyer'de iki gün önce bir kütüphane açıldığını, o gün de Soner Yalçın ve Ahmet Ümit'in söyleşisi olduğunu ve kitaplarını imzalayacaklarını söyledi. Tabii bir Ahmet Ümit fanatiği olarak koşarak gittim. Adı " Demirtaş Ceyhun Halk Kütüphanesi". Denizin kenarında çok büyük bir bahçesi var. Bahçede kitabevlerinin standları, karşısında yazarların  kitaplarını imzaladıkları standlar var. Ayrı bir köşeye ağaçların altına bir çardak yapmışlar. Oturma yerleri var orada yazarlarla, şairlerle sohbet ediyorsunuz.






Kütüphanede çoğunluğunu Demirtaş Ceyhun'un ailesinin bağışladığı 5500 kitap var.





Kitabevlerinin standları.






Bu da diğer bir görünüm.






Bir diğer köşede çay bahçesi gibi bir yer yapmışlar. Belediye ücretsiz olarak su, çay, kahve, meyve suyu dağıtıyor. hatta isterseniz Türk kahvesi bile yapıyorlar.






Bu kısım da söyleşi alanı. Çok uzaktan çekebildim konuşan  Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz. Babası ile ilgili çok ilginç ama bir o kadar da hüzünlü şeyler anlattı. Çoğu hapiste ve hastanede geçen bir seksen yıl. Aydın Ilgaz dört yaşında babası hapiste ve verem. Her gün çok düzenli ve iyi beslenmesi gerekiyor. O zamanlar bir gün kadınlara bir gün de erkeklere ziyaret varmış. Aydın Ilgaz kadınlar gününde küçük olduğu için annesiyle gidebiliyor. Ama erkekler gününde annesi giremiyor. Rıfat Ilgaz hasta mutlak yemek gitmesi gerek. Dört yaşındaki çocuk elinde yemekler, ayağında prangalı işkence görmüş mahkumların arasından geçerek babasına ulaşıyor.Dört yaşında ya. :(( Bir başka anısı da bunu ağlayarak anlattı. Aile Kastamonu'lu. Ilgaz hapse girecek ama Kastamonu'da bütün hapishaneler dolu. Et Balık Kurumu'nun mezbahasında elleri bağlı olarak dört gün bekletiyorlar. Annesi Kandilli Kız Lisesinde öğretmen ve Ilgaz soyadından dolayı okuldan atılacak. Mecburen Rıfat Ilgaz'la ayrılıyorlar.








Bu da büyüteçle bakarsanız anlayacağınız üzere Soner Yalçın. Soner Yalçın benim için hep bir soru işaretidir nedense onun için pek sevmem ama dinledim. En ilginç saptaması bugünkü iktidarın uygulamalarının seçimle gelmiş olan Allende'nin darbeyle indirilmesi ve onu takip eden olayların arasında bire bir benzerlik olduğunu anlatmasıydı. Halkın uyuduğunu, AKP'nin en büyük amacının muhalefeti bölmek olduğunu ve bunu başardığını falan anlattı.

Ha şimdi diyeceksiniz ki Ahmet Ümit ne oldu. Ahmet Ümit'le çardakta güzel güzel sohbet ediyorduk. Kendisinin bir fanatiği olduğumu ve bütün kitaplarını okuduğumu, şimdi de aynı tür olduğu için Tess Gerritsen okuduğumu söyledim. Gerritsen hakkında pek olumlu düşünmediğini, ondan o kadın diye bahsetmesinden hatta burada yazamayacağım şeyler de söylemesinden anladım. :)) Bu arada yeni kitabı yaz sonu çıkacakmış. Tam sıra imzaya geliyordu ki bu sefer büyük oğlum Arda aradı ve GS-TS maçına bilet olduğunu ama bir saat içinde bileti Mecidiyeköy'den almam gerektiğini söyledi. Nasılsa Ahmet Ümit'e daha çok rastlarım ve kitap imzalatırım düşüncesiyle Galatasaray maçına doğru yola çıktım.

Eğer bu güzel günlerde Boğaz havası almak isterseniz Kütüphaneye de uğrayın derim. Hüviyet kaydı yaptırarak istediğiniz kadar kitap alıp okuduktan sonra geri getiriyorsunuz.

2 yorum:

  1. Ilhan paylasimini kiskanmadan okumak cok zor inan:) ama en azindan haberim oluyor diyede seviniyorum tesekkurler..GS galip geldi hemen kactin anlasilan..halbuki bende tam sohbetinize katilmak uzere koseden donmustum:) Ben Bjk liyim ama yinede kazanmis olmanizi diliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Evet ya futbolu kitaba tercih etmişim gibi hava olmuş. Bir de birçok imla hatası var. Şimdi gördüm. Kitap bloğunda olmaması gerek . BJK mı? Yabancı gelmiyor. :))) Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil