27 Mayıs 2013 Pazartesi

DÖNÜŞ - AYŞE KULİN

Ayşe Kulin'den gene inanılmaz sürükleyici bir roman. Aslında bir önceki kitabı "Bora'nın Kitabı" ile içiçe bir konu. Karekterler de aynı. Bize aykırı gelen hatta olamaz böyle bir şey dedirten bir konuyu işliyor.



Ekonomik durumları çok iyi olan, düzgün eğitimleri, düzgün işleri olan tipik bir Türk ailesi. Küçük oğulları Can'ın trafik kazasında ölmesiyle yaşamları alt üst oluyor.




Roman kızları Derya ve annesinin anlatımıyla yazılmış. Babalarının bir aldatma olayı her şeye tuz biber ekiyor. Ama bu sıradan bir aldatma değil. Karısını bir erkekle aldatıyor. Hem de kızının da aşık olduğu Bora ile. :(( Ne kadar ters geliyor değil mi? " Bora'nın Kitabı" nı okuduktan sonra bir tv kanalındaki tartışmada bu  şekilde yaşayan yüzlerce Türk ailesi olduğu söylenmişti.



Rahmetli anneannemin mezarından başımıza taş yağacak dediğini duyar gibi oluyorum. Ama Ayşe Kulin'in anlatımı müthiş. Çok hüzünlü bir sonla bitiyor roman. İnsan kendini kasıyor ister istemez. Alıp okumaya başlarsanız elinizden bırakamayacağınıza iddiaya girerim. Daha çıkalı 1 hafta falan oldu zaten.

Tam da hayatının yoluna girdiğini sandığı günlerde, önce annesinden gelen bir haber, ardından eski bir şapka kutusunda bulduğu mektuplar...

Derya'nın, iki yıldır sümenaltı edilen gerçekleri bir tokat gibi
öğrenmesi, onu dünyanın bir megakentinden ötekine savuracak, kaderi onu sarı bir sonbahar günü, açılıp açılmayacağını bile bilemediği bir demir kapının önüne kadar taşıyacaktır. Genç kız, acaba gizem dolu bu perdenin ardına geçebilecek midir?

Öğreneceklerini kabul edebilecek, kabul etse bile sindirebilecek midir?

O kapı açılırsa elbette...

Dönüş, aldatmanın, aldatılmanın, affetmenin, acıtan gerçeklerin
romanı.
(Tanıtım Bülteninden)
Türkçe
296 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm 
İstanbul, 2013, 1. Basım
ISBN : 9789751415622 

18 yorum:

  1. TANITIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    ANLADIĞIM KADARI İLE BORA YIDA OKUMAM LAZIM
    BORA HAKKINDA BİRAZ ÖNYARGILI DAVRANDIM VE OKUMAMIŞTIM
    HOŞLANANLAR VAR HOŞLANMAYANLAR VAR
    EN İYİSİ OKUYUP KARAR VERMEK LAZIM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de okumalısın. Anlatım, akıcılık inanılmaz. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. BORAYI OKUDUM
      GERÇEKTENDE ÇOK AKICI BİR DİLLE YAZILMIŞ
      İYİKİ OKUMUŞUM DİYORUM,NE KADAR TERS GELSEDE BUNLAR HAYATIN GERÇEKLERİ
      SONU BİRAZ ACELE GEÇİLMİŞ GİBİ GELDİ
      EN KISA ZAMANDA DÖNÜŞ'Ü ALMAM LAZIM ÇÜNKİ MERAK EDİYORUM İLHAN!IN DURUMUNU
      HAYIRLI AKŞAMLAR

      Sil
    3. İsim değişmiş tanımakta zorlandım. :)) İnsanın olduğu yered her şey var ve yaşadıkları kendine özel. Bize de kabul edemesek de saygı göstermek düşüyor. Özlemiştim blog arkadaşlarımı. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    4. siz diyince fark ettim.normalde değiştirmedim ama neden böyle oldu acaba.

      Sil
    5. Yemek bloğundaki yorumu görünce yeni bibib yorum yapmış dedim. :)) Sonra buradaki yorumda tanıdım.

      Sil
  2. Tesekkurler Ilhan.diger iki kitabi alip bunu almamak imkansiz..gizli sakli bir yaraya ve gerceklere el atmis Ayse Kulin..ikinci kitabi daha guzeldi birinciden sanki ve bununla tamamliyor sanirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence en sürükleyici olanı bu. Hele sonu çok fena çok. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Günaydın.
    Bora'nın Kitabı'nı okumadım. O kitabı okuyup bunu okumak gerekli demek ki.
    Güzel değerlendirmeniz için çok teşekkürler. keyifli okumalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Aslında ikisi bağımsız kitaplar. İlkini okumak şart değil bence "dönüş" ü okuyun. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Bende alıp okumayı planlıyordum yorumunuzu okuyunca hızlanmaya karar verdim diğer iki kitabıda okumuştum ve aldatılanların neler yaşadığını merak edip arkadaşlarımla senorayalar yazmıştık bakalım kimin ki tuttu teşekkürler iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin ne yazarsa okunması gerekir bence. Ne kadar akıcı ve konuya hakim yazıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Merhaba,

    Öncelikle belirtmeliyim ki, yazacaklarım sizin roman hakkında yazdıklarınıza karşı çıkma amacıyla değil, kendi düşüncemi ifade etme ve Kulin'i anlamaya çalışma ile ilgilidir. Ben şu ana kadar hiç Ayşe Kulin okumamıştım. İki gün önce havaalanından kitabı satın aldım ve İzmir-Van-İzmir arasında toplam üç uçuşluk sürede okudum. Sadece bir romanını değerlendirerek yazar hakkında yorum yapmam doğru olmayabilir, bu nedenle yalnızca Dönüş ve onu yazan hakkında görüş bildiriyor olmayı tercih ederim. Bence Dönüş sıradan bir roman. Edebi derinliği neredeyse hiç yok. Her romanda edebi derinlik olmayabilir, özellikle son yıllarda sürekleyici ögeleri önde olan pekçok roman yazılıyor ancak o tarzın başarılı örnekleri, yazarın yaptığı çok kapsamlı araştırmalara ve çok iyi bir kurguya dayanıyor. Dönüş'te bunlar da yok. 2 yıl içinde bu insanlar bu kadar nasıl değişebilir? 2 yıllık süre, ana karakter ve onun çevresindekilerin yaşadığı maddi manevi değişimleri açıklamak için yeterli değil. Okurken bunu romanda hep hissettim ve o yüzden sık sık Derya'nın yaşını sorguladım. Yazar Urla ve çevresini, hatta bağcılık ve şarapçılık işini de yeterince araştırmamış; o yüzden ciddi hatalar var. Halbuki Urla, bağ ve şarap, hikayeye daha iyi entegre edilse, bu yönü ile kült bir roman olabilirdi. Çünkü Urla&bağ&şarap ögeleri, romanın karakterleri ve onların psikolojileri ile gayet iyi uyum gösteriyor ancak yüzeysel analiz ve yetersiz tasvirler büyüyü bozuyor. Son olarak, romanının dilini akıcı bulmakla birlikte fazla yalın olduğunu da belirtmek isterim.

    Dönüş bende acele ile yazılmış bir roman izlenimi uyandırmıştı. Yazar ve kitapları hakkında biraz araştırma yapınca da, Dönüş'ün bir "geçiş" romanı olabileceğini düşündüm; önceki iki roman ile bundan sonra yazılacak dördüncü romanı bağlayan bir geçiş hikayesi...

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  7. İlk cümlem kitabın çok sürükleyici olduğuydu zaten. Size katılıyorum ama "Dönüş" sanki "Bora'nın Kitabı" nın dvamı gibi. Onu önce okusaydınız belki fikriniz değişebilirdi. Bir de bizim toplumumuza çok ters gelen bir konuyu cesaretle işlemiş. Yazarın edebi yönü tartışılabilir haklısınız. Ama sizin de dediğiniz gibi insan başlayınca bırakamıyor. Bundan sonra seri devam eder mi derseniz ben zannetmiyorum. Tadında bıraksa iyi olur bence de. :)) Bloğuma ziyaretinize ve yorumunuza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. gizli anların yolcusunu bir günde bitirdim ve boranın kitabını yarıladım. gerçekten sürükleyici kitaplar. esasında beni en çok etkileyen aşkın yoğunluğu oldu. iki ruh birbirine aktıktan sonra cinsiyetin pek de bir önemi olmayabilir diye düşündüm. yaşanan pek çok hikaye ne kadar sığ aslında. bir de ayşe kulinin ilhaminin ve boranın ağzından yazışı ilgimi çekti. bir kadının ağzından iki erkeğin hislerini bu şekilde dinlemek ilginç geldi. aynı hisse kürşat başarın başucumda müzik kitabında kapılmıştım. buna soyunmak bence gerçekten takdire şayan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bize toplum olarak çok ters gelen bir konu ama kitap çıtıktan sonra medyadaki yorum ve eleştirilerde böyle yaşayan birçok insan olduğu çıkıyor ortaya.Yani toplumsal bir gerçek bize ne kadar ters gelirse gelsin. Ayşe Kulin her kalıba girebilen ve hakkını veren bir yazar. " Dönüş " ü de mutlaka okuyun. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. dönüş de okunmak için sırasını bekliyor. kınadığı şeyi yaşamadan ölmezmiş insan, belki de en çok kınadıklarımız en çok merak ettiklerimizdir. tüm bu kalıplar, sınırlar toplumun düzeni için gerekli belki ama insan deneyimledikçe anlayan bir varlık. toplumumuz da gitgide değişip dönüşüyor dünyayla birlikte. esas zor olan saklı gizli yaşamak zorunda olmak. sadece bu noktada değil, bambaşka konularda da saklı gizli o kadar çok deneyim var ki.

    YanıtlaSil
  10. Artık toplumumuzda her konuda fikir beyan ediliyor, konuşuluyor, tartışılıyor. İnsanlar özel hayatlarını istedikleri gibi yaşayabilirler. Öyle olması gerek. Böyle bir olayı gizli yaşamak insanı her bakımdan yıpratır, acı çektirir. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil