19 Mart 2013 Salı

Sokrates Yeşil Sahalarda









Sokrates Yeşil Sahalarda bir felsefeye giriş kitabı. Ama bildiğimiz türden değil. Öğrencilik yıllarınızdan beri felsefeyi sevmemiş olabilirsiniz, futboldan da nefret ediyor olabilirsiniz ama Mathias Roux'un bu kitabını okuyunca felsefenin ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu göreceksiniz. Roux Fransa ile İtalya arasında oynanan 2006 Dünya Kupasının efsane maçını çıkış noktası olarak alıyor ve maçın farklı dakikalarındaki pozisyonlardan hareketle felsefenin temel alanlarının temel sorunsallarını ortaya koyup tartışıyor.
Futbol gibi basit bir eğlencenin felsefeyle ne ilgisi var diyebilirsiniz. Ama bunun böyle olmadığını bu kitabı okuyunca anlıyorsunuz .Liverpool'un efsane futbolcusu Bill Shankly'nin dediği gibi: " Futbolda maçın sonucu ölüm kalım meselesidir derler. Siz de aynı fikirde olabilirsiniz. Oysa yanılıyorlar; bundan çok daha fazlasıdır." Bundan daha fazlası olduğunu kitabı okuyunca anlıyorsunuz.













"Sokrates Yeşil Sahalarda" gerçek bir felsefeye giriş kitabı. Ama alışık olduğumuz tarzda nüfuz edilmesi zor, okuyucunun seviyesine inmeyen, birbiri ardına büyük filozofların öğretilerini sıralayan bir giriş kitabı değil. Kendisi de vaktiyle bir felsefe öğrencisi olan Mathias Roux benzer kitaplarla felsefeye girişte sorun yaşadığı için kendisine 'Felsefeye giriş nasıl daha kolay ve eğlenceli hale getirilebilir?' diye sormuş ve kadın erkek hakkında konuşmaya doyamadığımız futbol üzerinden bir giriş yapmaya karar vermiş. Roux, bu kitapta Fransa ile İtalya arasında oynanan 2006 Futbol Dünya Kupası'nın efsanevi final maçını çıkış noktası olarak alıyor ve maçın farklı dakikalarındaki pozisyonlardan hareketle felsefenin temel alanlarının temel sorunsallarını ortaya koyup tartışıyor. 

"Kimilerine göre kale dişi cinsi temsil ediyordu ve gol atmak da toplu tecavüzden başka bir şey değildi! Oedipus kompleksinin açıklayıcılığından şaşmayanlara göre ise top anneyi, rakip de babayı temsil ediyordu."

"Çok iyi biliyoruz ki taraftarlar bugün taptıkları şeyin köküne bir hafta sonra kibrit suyu dökeceklerdir; gazeteciler birkaç gün önce göklere çıkardıkları futbolcuları yerin dibine sokacaklardır. Neyin peşinde olabilirler ki öyleyse?"

"Bir futbolcu lotodan para kazandığı anda futbol oynamayı bırakmayacaktır. Demek ki futbolcunun bu sözde ekmek kapısı aslında işten ziyade bir boş zaman aktivitesi, hatta bir eğlencedir."
(Tanıtım Bülteninden)


Çeviren: Barbaros Yanık
Yayına hazırlayan : Tunca Üçer

6 yorum:

  1. Felsefeyi çok severim İlhan bey ama futbolu sevmem ...tırnak içindeki cümleleri okuyunca futbolu sevmesem de hoşuma gideceğini düşündüm çok teşekkürler tanıtım için....
    güzel bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felsefeyi seviyorsanız hele mutlaka okuyun çok eğleneceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. felsefe her anımızda var zaten.düşündüğümüz,sorguladığımız her an bir manada felsefe de yapmış olmuyor muyuz?
    bu kitap da bunu farklı bir bakış açısıyla eğlenceli bir şekilde anlatmış anladığım kadarıyla.okumadım ama başlangıç aşamasında biri için uygunsa bana da uygundur:)

    YanıtlaSil
  3. Ebru oku mutlaka seveceksin. Eğlenceli duru bir anlatımla felsefeye giriş. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  4. ne hoş oğlunuzu da böyle yayınlar da görmek başarılarının devamı dileklerimle... bol kitaplı günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine hanım ne kadar dikkatlisiniz bravo. Çok teşekkür ediyorum.

      Sil