13 Şubat 2013 Çarşamba

ŞEKER PORTAKALI









Evet bir çocuk romanı. Şeker portakalı çok çok yıllar önce 2 veya 3 kere okuduğum benim için baş yapıt bir kitaptı. O zaman çok etkilenmiştim. Biliyorsunuz son zamanlarda müstehcen olduğu için yasaklanacak falan diye haberler çıktı. Benim hatırladığım kadar hiç de öyle değildi. Bu unsurları merak ettim :)) ve bu yaştan sonra tekrar okudum. Önce şunu söyliyeyim her şeyi zamanında yapmak gerek derler ya çocuk kitabı da çocuklukta güzel. Açıkcası bu yaşta hiç etkilenmedim. Aslında kitabın öyküsü de ilginç. O zaman Can Yayınlarının sahibi olan Erdal Öz kitabı tercüme ettiriyor ve yayınlıyor. Avrupa'da hiç satış yapmayan kitap Türkiye'de inanılmaz popüler oldu.














Brezilyalı ünlü yazar Jose Mauro de Vasconcelos, 1920'de Rio de Janeiro yakınlarında, Bangu'da doğdu. Çok yoksul olan ailesi, onu Natal kasabasındaki amcasının yanına yolladı. Orada dokuz yaşındayken Potengi Irmağında yüzmeyi öğrendi ve hep günün birinde yüzme şampiyonu olmanın hayalini kurdu. Liseyi Natal'de bitirdikten sonra iki yıl tıp öğrenimi gördü. Öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayaller peşinde Rio de Janeiro'ya döndü. İlk işi, hafif siklet boks antrenörlüğü oldu. Yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı, bu onun yazarlığına büyük katkılar sağladı. İlk kitabı "Yaban Muzu" 1940'ta yayımlandı. 1945'te yayımlanan "Beyaz Toprak" adlı romanı çok beğenildi. Daha sonra "Evden Uzakta" (1949), "Sular Çekilince" (1931), "Kırmızı Arara" (1953) ve "Ateş Çizgisi" (1955) romanlarını yazdı. "Kayığım Rosinha" (1961) ile ününün doruğuna çıktı. En ünlü kitabı "Şeker Portakalı" (1968) on iki günde yazılmıştı. "Ama onu yirmi yıldan fazla yüreğimde taşıdım," der yazar. Bu kitaptaki küçük Zeze'nin serüvenleri "Güneşi Uyandıralım" (1974) ve "Delifişek" (1963) adlı romanlarında sürer. Bu ünlü yazar 1988'de öldü.
(Arka Kapak)

10 yorum:

  1. Şeker Portakalı'nı okumadım ama kızkardeşim o yıllarda daha çocuk yaşta olduğundan o okumuş ve ağladığını söylemişti, çocuk kitabında müstehcenlik olacağına inanmıyorum bu yobazların manyaklığıdır olsa olsa...bu arada büyüyünce okunmuyor demişsiniz ya, genelde öyle oluyor insan sıkılıyor ama benim için bir istisna var Küçük Kadınlar o romanı o kadar sevmiştim ki, hala da severek okuyabiliyorum:)))tuhaf belki ama öyle..:)
    sağlıcakla kalın




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi burada da görmek ne güzel. Bende ilk okuduğum yıllarda çok duygulanmıştım ama dediğim gibi her şey zamanında. Küçük kadınları biliyorum ama okumadım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ilhan bu kitap hakkinda okullarda yasaklama oldugunu duymustum..Ilk okuldami okutuluyordu orasini anlamadim..yada hani okullarda su kitabi okuyup ozet yapacaksin denirdi oyle birseymiydi? Aslinda kitabi alip okumayi isterim ilgimi cekti nedenir bu kizginlik, karsi cikmak diye? Satisi da yasaklandi diye okumustum ama yanlis olabilirim..Gerci yakinda elif be den oteye okuma olmayacak galiba ama neyse..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet söylemeğe bile utanıyorum ama orta okullarda yasakladılar. Burası artık böyle bir ülke maalesef. Ben çok kere küçükken okuduğum halde tekrar okudum, hiçbir şey yok yasaklayacak. Ne yapalım alışacağız bunlara. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Yıllar sonra "Şeker Portakal" gündeme oturunca yıllar öncesine gittim ,büyük kızımın beşinci sınıfta bu kitabı nasıl aradığı günlere...Epeyce aradık ve bulduk. Kızım çok mutlu olmuştu ,ben de okumuştum.Çocuk kitaplarını seviyordum o yıllarda ,çocuklarıma aldığım kitapları önce kendim okudum genelinde ,sonra seviyelerine göre seçip veriyordum .Orta ikinci sınıfa kadar devam etti ,sonra kendileri seçmeğe alıştılar.
    Kitap yasaklayan ,yakan ülkelerin başında gelme ne acı.Koca yüzyıl boşa mı geçmiş özgürlükler bakımından ,şaşarım.
    Bu blogunuzu yeni farkettim ve çok beğendim.Emeklerinize sağlık ,selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yasaklanınca merak ettim tekrar okudum. Bu kitap yasaklandıysa eğer daha neler göreceğiz demektir. Her zaman beklerim çok memnun oldum sizi burada da görmekten.

      Sil
  4. Cocukken en cok severek okudugum, bana okumayi sevdiren kitaplardan biridir Seker Portakali... Geldigimiz gunlere cok yazik... Tek tesellim su ki; yasaklanma gundemiyle beraber Seker Portakalinin daha cok okunmaya baslanmasi, tum kitapcilarda cok satanlar arasina girmesi ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dün D&r da çok şaşırdım, en çok satılanlar arasındaydı. Ne güzel. Ziyaretinize ve yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kızımla birlikte bende okumuştum.Her çocuk okumalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar için çok güzel bir romandır. Buraya da ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil