16 Ekim 2012 Salı

STRUMA HALİT KAKINÇ







Struma, 2. Dünya savaşı sırasında Nazi'lerden kaçan 769 Yahudi'yi Filistin'e götürmek üzere Romanya'nın Köstence limanından kalkan Panama bandıralı bir Bulgar gemisi. İstanbul açıklarında motoru bozuluyor ve yolcular gemide mahsur kalıyor. 72 gün sonra bir Sovyet denizlatısının batırdığı söyleniyor. Bu noktada Türk'lerin de suçlandığı başka rivayetler de var.













Kitap tabi ki gerçek bir olayı anlatıyor ve insanın etkilenmemesi mümkün değil. Ben oturduğum yer dolayısiyle  her gün geminin patladığı yerden geçiyorum ve tüylerim diken diken oluyor. Ama kitabın yazarı Halit Kakınç, tamamen yabancı kaynaklara dayanarak olayın öncesi, olay anı ve sonrası itibariyle bütün suçu Türkiye'ye atıyor. Burada bence Halit Kakınç'ın kimliğini soruşturmak gerekir.








Almanya gemide salgın hastalık olduğunu bildirerek Türkiye'ye yolcuların gemide kalması yönünde baskı yapıyor, İngiltere Filistin'e gönderilmemeleri konusunda tehdit ediyor. Bunun üzerine zaten motoru bozuk olan  gemiyi Türk hükümeti 23 Şubat'ta Sarayburnu açıklarından, Şile açıklarına çektiriyor ve 24 Şubat'ta da gemi patlıyor. 














Kitapta Romanya'da Nazi'lerin baskısı, geminin bulunuşu, gemiye bineceklerin hikayeleri ve geminin hazin sona kadar ki süreci anlatılmış. Üzüntü, merak ve heyecan içinde okunuyor.















Destek yayınlarından çıkan bu 231 sayfalık romanı bence mutlaka okuyor. Tarihin belli bir kesitini daha iyi anlayabilmek için.

6 yorum:

  1. Bu olayı ilk kez Zülfü Livaneli'nin Serenad isimli kitabında okumuş ve çok etkilenmiş, çok üzülmüştüm. İnsanın aklına gelen tek şey öğretilen tarihte yer almayan kimbilir daha nelerin olduğu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sernad'da da vardı. Oradaki de hüzünlü bir aşk hikayesiydi " Struma" bağlantılı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. bu kitabı bende çok merak ediyorum doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence herkes okumalı. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ilhan bey ne zaman gelmeye kalkarsam Turkiyeye sizden kitap listesi isteyecgim ona gore :)) Bu paylasimi okyunca birkac ay once okudugum bir kitap aklima geldi ayni konu vardi..tabiki roman olarak kitabin ismini unutmusum-old age :)) - ama hic usenmeden kalktim gittim yukari kitapligima baktim ve buldum:)eger okumadiysaniz Zulfu livaneli nin Serenad ini da okuyun derim. diyecektim ki aaa beni beni ilk yorumda zaten bahsedilmis :) tuhh:)) neyse bu kitabida not aldim.Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. Tabi ki seve seve yardımcı olurum. Serenadı okudum, evet orada çok güzel bir hikaye eşliğinde anlatılıyordu bu facia. Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil