29 Eylül 2012 Cumartesi

HÜYÜKTEKİ NAR AĞACI- YAŞAR KEMAL

"Hüyükteki nar ağacı " son sahaf fuarından aldığım kitaplardan biri. 1982 yılında Toros Yayınları'ndan çıkmış. Çok sonraları YKY'dan da çıktığını biliyorum.


















Nedense aslında Yaşar Kemal'in romanlarını pek sevmem. Yaşar Kemal arka kapaktaki yazısında, " Bu romanı bugün yazsam başka biçimde yazarım. Ama bundaki yalınlığa, tazeliğe erişemem. " diyor. Doğru söylüyor. Bence bu romanı çok sonra yazdıklarından daha güzel.

Yaşar Kemal bu romanı 1951 yılında Kadirli'de yazmış ve kaybetmiş. Sonra 1966 yılında amcası annesinin sandığında buluyor ve Yaşar Kemal'e getiriyor.
Çok sade ve sürükleyici bir roman. 1950 li yıllarda Çukurova'ya traktörün gelmesi ve bunun sonucunda işsiz kalan tarım işçilerinin dramını anlatıyor. Aç kalma korkusunun insana neler yaptırabileceğini görüyoruz. İnsanlar bütün umutlarını kaybetmişken gene toprağa bel bağlıyorlar. Kutsallaştırılan bir nar ağacı ve halkın büyük dramı. Aslında konu olarak tipik bir Yaşar Kemal romanı.
Kitabın kapağını Turhan Selçuk çizmiş. Kapağı da romanın içeriği gibi sade ve güzel.

5 yorum:

  1. Okumadım ama ilgi çekici görünüyor.
    Listeye almak lazım.
    Sevgilerime...

    YanıtlaSil
  2. Yaşar Kemal'in en sevdiğim romanıydı. O yılların önemli bir toplumsal sorununu anlatıyor. Çok da yalın anlatmış. Teşekkür edeim yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  3. bize de hocamız kitaplar önerdi bende sahafçıda almaya çalışıyorum bu kitabıda not ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni baskısı YKY dan çıktı, aklınızda olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. kitabı okuyan biri bana performans ödevime yardım edebilir mii?

    YanıtlaSil